Home / Recepti / Krempita za 15 minuta

Krempita za 15 minuta

Sastojci: Sastojci za kremu: 1,1 l mlijeka, 4 kom krupnih jaja, 200 gr secera, 3-5 vanilija, 200 gr, brašna, 80 gr margarina, 300 gr petit keksaPriprema:
1. Od 1,1l mlijeka oduzeti odmah 3- 4 dl i ostavitie na stranu,a ostatak staviti sa kockicom margarina da provri. Od ukupnog šećera dvojiti 10 kašika u posebnu posudu i dodati 10 kašika vode (to kasnije treba ušpinovati).

2. Žumanca umutiti sa ostatkom šećera i vanilijom,zatim dodati brašno i hladno mlijeko(dio od onih 4 dl).Treba da se dobiije dobro rijetka masa.

3. Umućena žumanca sipati u provrelo mlijeko i kratko kuhati uz neprekidno mućenje mikserom.
Samo ukoliko je masa previse gusta i penje se uz žice miksera, u tom slučaju obazrivo dodavati pomalo mlijeka,kako bi se dobila gusta i ljepljiva smjesa. Napokon ostavite fil na stranu i krenite na špinovanje šećera.

4. Staviti da se ušpinuje (ukuha i zgusne) 10 kašika šećera sa 10 kašika vode.
Neka se šećer špinuje sve dok ne počne da “šušti” ili “šapće”,odnosno,šećer je ušpinovan kad puhanjem kroz otvor ključa izlaze balončići.

5. U umućen šaum u tankom mlazu saspite šećer i mutite nekih 3-5 minuta.
Šaum sastaviti sa prethodno skuhanom masom.

6. Poredati keks po tepsiji…4×4 reda i 1×2…sasuti masu ,izravnati i poredati keks i odozgo…
Potrebno je 40 kom keksa….ili 250-300 gr,Keks ne treba prethodno kvasiti. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi i da keks omekša,potom dobro ohladiti u frižideru.                   IZVOR:razgledaj.com

error: Zabranjeno kopiranje !!