Habernik.com Posjeti stranicu
Home / Zdravlje / Jeste li znali koje su sve blagodati grožđica

Domaće serije    Grčke    Italijanske    Rumunske    Španske    Turske serije

Jeste li znali koje su sve blagodati grožđica

----nove epizode

Grožđice su odlične za smanjenje krvnog tlaka, pomažu kod loše probave, poboljšavaju zdravlje očiju, pomažu zdravlju kosti, štite od raka dojke, pomažu kod dijabetesa, anemije i seksualne disfunkcije.

Grožđice su idealan dio prehrane upravo za sportaše, jer snažno pojačavaju energiju, a odlične su i za one koji se žele udebljati na zdrav način.

Odlične su za oči i zube

Grožđice su dobre i za zdravlje očiju, jer sadrže fitonutrijente, a koji oči štite od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima, u obliku katarakte, makularne degeneracije i slabljenja vida. Za zdravlje oka su neophodni A karotenoid, vitamin A i beta karoten, a upravo njih ima puno u grožđicama.

Glavni element kosti je kalcij, a i on se nalazi u grožđicama. U grožđicama se nalazi i bor, koji je važan za apsorpciju kalcija i pravilno formiranje kostiju. Osim kostiju, grožđice su odlične u čuvanju zdravlja zubi i sprečavanju osteoporoze.

Za smanjenje karcinogena je zaslužan katahin, koji se u visokim razinama nalazi u grožđicama. Jedan od primarnih faktora koji dovode do rasta stanica raka su slobodni radikali, ali i tvari koje potiču na metastaze. Konzumacija grožđica je odlična jer obiluju antioksidansima.

Zamjena za čokoladu

Zato što su pune vlakana, grožđice pomažu u regulaciji i čišćenju probavnog trakta. Imaju laksativni učinak i upijaju vodu, zbog čega će ublažiti zatvor. Grožđice su lako dostupna namirnica i ako poželite uživati u njenom finom i posebnom okusu, dobro je što je neće biti problem pronaći.

Kada vam se probudi želja za slatkim, umjesto da pojedete čokoladu, radije posegnite za sočnim grožđicama.

Nove epizode >>>