Home / Vijesti / Bosni i Hercegovini prijeti mišija groznica

Bosni i Hercegovini prijeti mišija groznica

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH  navode da ovu bolest najčešće registriraju u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, a registrirani su slučajevi i na području Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.Bolest počinje naglo, visokom temperaturom, krvarenjima i oštećenjem rada bubrega, a često zahtijeva i bolničko liječenje.

“Mišija groznica” se, ipak, najčešće javlja kao blago oboljenje, slično prehladi ili gripi. U malom procentu inficiranih, bolest može imati teži tok, s izraženim krvarenjima i razvijenim hemoragičnim sindromom, kada zahtijeva bolničko liječenje. Smrtni ishod kod teških oblika bolesti se javlja u pet do deset procenata, navode iz Zavoda.

Epidemije se javljaju u tzv. mišijim godinama, kada je povećan broj glodara,u proljetnom i ljetnom periodu, te su naveli da se u maju i junu očekuje veći broj oboljelih i rast epidemije i zato iz Zavoda građane Bosne i Hercegovine pozivaju na oprez.

Zaražene životinje većinom nemaju simptome, već virus izlučuju u vanjsku sredinu (preko pljuvačke, mokraće i izmeta). Zaraženi glodar putem izlučevina zagađuje vanjsku sredinu (zemljište, vodu,hranu predmete).

Ljudi se zaraze direktnim ili indirektnim kontaktom sa zaraženim životinjama: udisanjem kontaminirane prašine ili upotrebom hrane i vode koji su zagađeni izlučevinama zaraženih glodara kao i prilikom direktnog kontakta – hvatanje, ubijanje i slično.

error: Zabranjeno kopiranje !!